En ny chance
Følelsen af, at der på højskolen var nogen, der troede på ham, blev vigtig for Sabaa. Indtil nu havde han mest mødt lærere og ungevejledere, der ikke havde gav udtryk for positive forventninger til ham. Derfor troede han heller ikke helt på højskolelærerne i begyndelsen. Men dét at de lod ham blive på skolen, selv efter han havde brudt reglerne, ændrede hans opfattelse:
"Højskolelærerne viste mig, at når de sagde, de troede på mig, så var det rigtigt," siger Sabaa.
"De sagde ting som, Vi kan godt se, at du ændrer dig, og at du er på rette vej. Vi vil ikke have, du bare bliver smidt ud, når vi kan se, at du udvikler dig.´ Og de fik ret, jeg ændrede mig,” fortæller han.
Disse oplevelser blev starten på det Sabaa selv beskriver som ”Det fedeste jeg nogensinde har prøvet.” Pludselig opdagede han, hvor fedt han syntes, det var at være sammen med andre og at lære nye mennesker at kende. Han fordybede sig i musik og idræt og blev dygtigere til dansk og engelsk. Han blev også en del af skolens aktivitetsudvalg og nød at være en del af skolens fællesskab – det havde han aldrig oplevet før.
”At gå på højskole har ændret mig som person, på den gode måde. Jeg har lært noget om, hvordan man skal være overfor andre mennesker. At man skal være glad og leve sit liv i stedet for hele tiden at stresse. Og så har jeg fået venner - mange gode venner, som jeg tror, jeg kommer til at have kontakt til hele livet. Altså det er fuldstændig vanvittigt, at det kan ændre så meget i mig. Det er jeg mega taknemmelig for.”
Højskolens fællesskab var helt nyt for Sabaa. Han oplevede, hvordan man bakkede hinanden op og var nysgerrige på hinanden, selvom man var forskellige. Lærerne fik han et tættere forhold til, end han tidligere havde oplevet. Det betød, at han åbnede op og talte med dem om sine problemer. Han oplevede, at lærerne havde tillid til ham, og det voksede han af.
“Hvis man er omgivet af mennesker gennem et helt år, der siger, du kan godt blive til det her, du er god, så tror man selv på det. Man bliver stærk og siger, okay, det kan jeg faktisk godt´," siger han.
Lige meget hvad jeg ender med at blive - hvis jeg bliver mekaniker -hvis jeg bliver noget stort, så vil jeg altid sige, at højskolen er grunden til det. Og selvfølgelig også mig selv. For højskolen gjorde nogle virkelig gode ting for mig.
Sabaa - tidligere ungdomshøjskoleelev
Fra højskole til FGU – og så til videre uddannelse
I dag går Sabaa på den forberedende grunduddannelse (FGU), hvor han har dansk, engelsk, matematik og værkstedsfag. Her vil han gerne tage folkeskolens afgangsprøve i dansk og matematik. Efter det håber han at komme ind på mekanikeruddannelsen. Selvom dansk og matematik stadig ikke er dét, han synes, er mest spændende, så har han det helt anderledes med at gå i skole i dag, end han havde i folkeskolen:.
”Jeg har mere lyst til at gå i skole nu. I folkeskolen mødte jeg aldrig op til timerne, men så fik jeg lyst til det, da jeg gik på højskole. Og dér fik jeg også meget viden om, hvor vigtigt uddannelse er. Så derfor har jeg også mere lyst til det nu,” siger han.
Sabaa er ikke i tvivl om, at året på Ungdomshøjskolen ved Ribe har gjort en stor forskel, og at han kommer til at have de ting, han lærte på højskolen med sig resten af livet.
”Lige meget hvad jeg ender med at blive - hvis jeg bliver mekaniker -hvis jeg bliver noget stort, så vil jeg altid sige, at højskolen er grunden til det. Og selvfølgelig også mig selv. For højskolen gjorde nogle virkelig gode ting for mig, slutter han.